Kat zojuist vermist geraakt


Direct zoeken vanaf vermissing

Als een kat ontsnapt, begin dan direct met zoeken. Het maakt heel veel verschil in kansen om een kat terug te vinden net na de ontsnapping, of een paar dagen of weken later. Ook het teruglokken van de kat naar huis of uit een schuilplaats wordt naarmate er meer tijd verstrijkt alleen maar moeilijker -dus minder kans op succes. Vang een ontsnapte kat eventueel een vangkooi (meer informatie hierover op de pagina ontsnapt).

Bij een vermiste kat geldt net zo: begin zo snel mogelijk met zoeken / actie ondernemen waarbij het uitsluiten van opsluiting / verwonding in eerste instantie belangrijk is. Dit is beschreven op de pagina over vermissing.


Veel dingen tegelijk / chaos

Als jouw kat vermist raakt, ben je ineens heel druk. Het zoeken op straat kost tijd, flyers maken, flyeren, meldingen op internet zetten, onderhouden en checken. Mensen en organisaties informeren, alles tegelijk.

Ons advies: probeer je hoofd koel te houden -ondanks vaak grote stress en zorgen- en besteed waar mogelijk acties uit aan mensen die je kent en die je willen helpen. Het zoeken kun je beter zoveel mogelijk zelf doen (want jouw stem is bekend!), eventueel samen met een ander (bijvoorbeeld bij 's-nachts zoeken voor de veiligheid). Flyeren, meldingen checken e.d. kun je misschien hulp bij krijgen.


Checklist: zeker doen net na vermissing

Check de actualiteit van de chipregistratie via de chipdatabank.

Regel ook direct de nodige aanpassing rondom de woning.

Lees (vooral bij een ontsnapte kat) de pagina over speurhonden.

Ga -zeker net na de vermissing of ontsnapping- zoveel mogelijk zelf buiten zoeken, vooral tijdens de stille uren.

Zet een bericht van de vermissing + foto's in ieder geval bij Amivedi.nl zodat een eventuele vinder van jouw kat dit bericht kan zien.

Bij vermissing (dus mogelijke opsluiting of verwonding) is direct  flyeren een manier om veel mensen in korte tijd op de hoogte te brengen en te vragen om uit te kijken naar een eventueel opgesloten of gewonde kat.


Beter niet afwachten

NB Een vermiste kat kan altijd uit zichzelf weer terugkomen en vaak wachten mensen dat eerst even af. Je zal merken dat als je dat doet en jouw kat komt niet uit zichzelf terug, je al snel tijd tekort hebt omdat er -tegen die tijd dat je dan actie gaat ondernemen- al zoveel tijd verstreken is. Tijd tekort, omdat als jouw kat gewond of opgesloten is, tijd een cruciale factor is. Ook als jouw kat verdwaald zou zijn, maakt 'eerst afwachten'  het zoeken later moeilijker omdat de kat, tegen de tijd dat je dan gaat zoeken, al veel verder van huis kan zijn gedwaald.