Kat recent vermist

Is jouw kat een aantal weken vermist of een aantal maanden dan wordt het steeds lastiger om te bepalen waar je het beste kan gaan zoeken, vooral als je weinig of geen indicaties hebt.

Ons advies is: pak de kaart (bijvoorbeeld google maps) en denk logisch na. Op sommige plaatsen is er misschien meer kans afhankelijk van de situatie-analyse.


Ontsnapte binnenkat

Een kat die niet gewend is buiten vrij te lopen, zal naar vewachting (!) niet zo heel snel ver weg geraken van de ontsnappingslocatie.

Heb je in aanvang intensief gezocht in het gebied direct rondom het huis; na enige tijd krijg je het gevoel dat de kat intussen wel verder kan zijn gelopen.

Je kan dan bijvoorbeeld op een kaart zoeken naar 'grenzen' waar jouw kat tegenaan gelopen kan zijn (hele drukke weg, grenzen van bewoonde gebieden) binnen een straal van een beperkt aantal kilometers (bijvoorbeeld eerst 3 km, later 5 km)  vanaf de ontsnappingslocatie en gaan zoeken en flyeren vooral ook in wijken / straten langs die grensgebieden en dan natuurlijk juist daar waar binnen dat gebied zoeklocaties zwerfkatten te vinden zijn.

Naarmate een binnenkat langer vermist is, kun je ook de kans dat de kat met een auto meerijdt minder uitsluiten. Een vermiste kat die gedesorienteerd (verdwaald, hongerig) continue buiten loopt, maakt ook meer kans op ongelukken, bijvoorbeeld een aanrijding, of om op een andere manier in de problemen te raken (ziekte, opsluiting, vast zitten, ergens niet meer uit durven etc). 


Vermiste buitenkat

Is de vermiste buitenkat enige tijd zoek, dan is het natuurlijk helemaal aannemelijk dat de kat intussen verder van huis geraakt kan zijn. Belangrijk in deze situatie is om ook in het achterhoofd te houden, dat  het echt wel voorkomt dat een vermiste buitenkat na maanden of jaren dichtbij huis gevonden wordt, bijv maar een paar straten verderop. Een vermiste buitenkat die 30 km verderop gevonden wordt is ook geen uitzondering. Je kan dan dus eigenlijk nergens van uitgaan wat betreft zoeklocatie als je geen concrete aanwijzingen hebt zoals bijvoorbeeld meldingen. Temeer je (meestal) de reden van vermissing niet weet (kan ook zijn meeliften met auto, of door iemand op een plek ver van huis 'gedumpt', gewoon verdwaald, durft niet meer naar huis vanwege ruzie met een andere kat).


Ontsnapte buitenkat

Een ontsnapte buitenkat is niet vermist om een onduidelijke reden; hij is ontsnapt in voor hem onbekend gebied. In aanvang is er geen reden om aan te nemen dat de kat direct grote afstanden gaat lopen. Hij kent het gebied niet dus zal eerste een tijdje in de buurt blijven van de ontsnappingslocatie (aannemelijk..). Maar het is een buitenkat, dus sneller geacclimatiseerd buiten dan een ontsnapte binnenkat. Het gedrag van de kat in zo'n situatie is ook weer afhankelijk van het karakter van de kat. Geef bij het zoeken extra aandacht aan de route naar huis (zie ontsnapping vanaf een andere plek dan thuis).

Lees meer informatie over kat - karakter en voorspellingen over gedrag in een ontsnappingssituatie op de pagina de Recovery Tips - Shelter Tip Sheet pagina.