Preventie

Op de eerste plaats is het belangrijk om waar mogelijk te voorkomen dat een kat vermist raakt. Daarnaast kun je je voorbereiden voor als je kat op een dag vermist zou raken.


Ramen en deuren

Bij een binnenkat is onzorgvuldigheid met (open) ramen en deuren vaak oorzaak van ontsnapping. De ruimte die een kat nodig heeft om te ontsnappen is (meestal) kleiner dan je denkt en een kat kan vaak harder duwen dan je denkt.

Waarschuwing: Laat een kat nooit alleen achter in een ruimte met een openstaand kiepraam of kantelraam. Lees hier over de gevaren hiervan.

Tip: Er zijn speciale roosters te koop waarmee een kiepraam katveilig gemaakt kan worden. Zie als voorbeeld bij Zooplus.


Chip

Zorg dat je kat gechipt is.

Soms denken mensen 'mijn kat komt niet buiten dus een chip is niet belangrijk'. Na een ontsnapping hebben zij hier uiteraard grote spijt van en zien dan in dat het juist bij een binnenkat ook belangrijk is.

Lees hier meer over op de pagina chip ja /  nee


Balkon afschermen

Helaas komt het vaak voor dat een kat van een balkon valt. Een vogeltje, een vliegje of even disbalans, het is zo gebeurt. Met als gevolg: een kat die misschien gewond is, zich verstopt of wegrent, buiten niet gewend is, de weg niet kent, sowieso niet op eigen houtje de woning in kan (bovenwoningen), soms moeilijke zoektochten met veel onzekerheid over het lot van de kat.

Wij adviseren daarom iedereen met een balkon en een kat -op een eerste etage of hoger- het balkon af te schermen. Dit is echt geen overbodige luxe.

 

Tip: Een balkon afzetten kan met gaas of kattennet. Een kattennet is minder zichtbaar, dit kan handig zijn als bijvoorbeeld buren of een VVE bezwaren zou(den) maken tegen een balkonafzetting van gaas.


Kattenren

De ruimte voor een binnenkat kun je goed uitbreiden met een kattenren als je over een tuin beschikt.

Ook voor katten die meestal 'alleen maar in de tuin komen' kan een kattenren een goed idee zijn. Juist deze katten kunnen al snel verdwaald raken bijvoorbeeld als ze eens schrikken van een hard geluid.

In feite kan voor alle katten een kattenren / tuinomheiding een goed idee zijn. 

Bouw de kattenren / omheining wel veilig; een niet goed afgesloten kattenren of een ren met een te grote maaswijdte geeft als een open deur bijna zekerheid op ontsnapping van een kat.


Foto's en omschrijving

Bereid een eventuele vermissing voor! Ondanks eventuele voorzorgsmaatregelen kan het iedereen overkomen dat een kat ontsnapt of vermist raakt. Op dat moment heb je duidelijke foto's nodig en een goede omschrijving van jouw kat. Omdat jouw kat vermist is kun je die dan natuurlijk niet meer maken. Zorg daarom altijd dat je een paar duidelijke -actuele- foto's hebt waarbij jouw kat van alle kanten herkenbaar in beeld staat (en eventueel een omschrijving van elk detail van je kat).