Kat zoeken

Hoe eerder je begint met zoeken hoe beter. Hoe langer een kat vermist is, hoe meer kans dat de kat verder van huis raakt. 


Waar zoeken - eerste reactie

Bij een ontsnapte kat is zoeken direct rondom de ontsnappingsplek in eerste instantie belangrijk. De kat is waarschijnlijk verstopt, in plaats van vermist. Als jouw kat niet reageert als jij roept, betekent dit niet dat jouw kat het niet hoort of er niet zit! . Hierbij zijn ook de aanpassingen rondom het huis belangrijk.

Bij een vermiste kat zoek je in eerste instantie naar plekken waar de kat opgesloten kan zijn, vast kan zitten, niet meer uit- of afdurft (daken, bomen) en naar een eventuele gewonde kat ergens op een verscholen plek (struiken, achter een container, etc.)

In alle gevallen: als je recent bent verhuisd, houd er dan rekening mee dat dit van invloed kan zijn op de route die een verdwaalde (gedesorienteerde) kat loopt op basis van instinct of 'thuis richtingsgevoel'.  

Flyers en Social Media (waaronder Facebook en Twitter) zijn erg belangrijk als het gaat om waar moet je zoeken. Meldingen die je krijgt kunnen helpen om te bepalen op welke lokaties zoeken het meest zinvol is. Ook als je geen meldingen krijgt, geeft dit informatie. Het maakt de kans groter dat jouw kat verstopt is of zich (overdag) niet zo laat zien op straat / in de wijk. Hierbij speelt de mate van herkenbaarheid van jouw kat ook weer een rol: is jouw kat wat betreft uiterlijk redelijk uniek (oftewel herkenbaar) of niet? De invloed die dit op het wel of niet ontvangen van meldingen kan hebben kun je meenemen in de situatie-analyse.


Waar zoeken - > analyse nodig

Een kat zoeken / vinden is moeilijk als je geen idee hebt waar de kat zit. Een plan op basis van een situatie analyse helpt je om slim te zoeken en helpt ook om het op de moeilijke momenten vol te houden. Af en toe zal je de moed verliezen omdat jouw kat, zeker na langere tijd, werkelijk overal kan zitten. 

Katten zoeken gaat onder meer over het verwachte gedrag van de kat. Belangrijke info over waar zoeken en hoe zoeken vind je daarom op de pagina's over vermissing of ontsnapping en binnenkat of buitenkat.

Naarmate een kat langer vermist is, wordt het nog moeilijker om de kat te localiseren. Meer info hierover op de pagina's kat zojuist vermist, kat recent vermist kan al lang vermist.

Als je kat langer vermist is, lees dan ook over zoeklocaties zwerfkatten en zwerfkatverzorgers.  Een verdwaalde kat kan zich -vroeg of laat- bij een groep zwerfkatten aansluiten.


Wanneer zoeken

Zoek vooral 's-avonds, 's-ochtends heel vroeg en -nog beter- 's-nachts. Katten komen vaak overdag niet tevoorschijn en in het donker en als er geen mensen zijn wel. Als je op de hele stille momenten jouw kat roept miauwt hij/zij misschien terug, ook als de kat heel bang is en niet uit de schuilplek komt. Dit geldt met name bij katten die ontsnapt zijn en binnenkatten.


- > Etenstijd en Pavlov effect

Als jouw kat vaste etenstijden gewend is, adviseren we om ook op die tijdstippen naar buiten te gaan om te zoeken; waarbij het een goed idee om tijdens die zoekrondes ook het geluid te maken dat jouw kat altijd hoort als het etenstijd is (het roepen, rammelen, tikken, geluid van een schoteltje; er zijn meestal wel specifieke geluiden gekoppeld aan de eetmomenten van een kat).


- > Vuilnis ophaaldag

Op de avond dat de vuilnis wordt buitengezet - in wijken waar dit nog gebeurt-, zie je veel (zwerf!)katten tevoorschijn komen tussen 2200 en de vroege ochtend op zoek naar eten tussen het vuilnis. Wij adviseren daarom ook om zeker ook die avond/nacht buiten te gaan zoeken. 


Hoe zoeken


- > Vertrouwde mensen / geluid / stem

Je kan proberen jouw kat met eten te lokken of met een bekend geluid of bekende geur. Roep de kat zodat jouw stemgeluid hoorbaar is. Je hoeft niet hard te roepen; zacht volstaat en kan geruststellend werken.

Het zoeken door de eigenaar zelf -op straat, in huis, in schuren / leegstaande gebouwen e.d.- is in heel veel gevallen DE succesfactor voor het terugvinden van een vermiste kat. Daarmee bedoelen we dat veel katten -die zijn teruggevonden- niet waren teruggevonden als de eigenaar niet zelf was gaan zoeken (dit betreft dan uiteraard vermiste katten die niet zelf na een tijdje weer terug komen naar huis). Dit geldt met name als de kat ergens opgesloten zit.


Volhouden

Naarmate jouw kat langer vermist is, wordt volhouden in de zoektocht belangrijk. Geef niet te snel op. Katten zwerven soms lang, soms jarenlang, op straat voordat ze 'gevonden'  worden, door jouzelf of door iemand anders.