Tips en trucs rondom huis

Zorg dat jouw kat altijd de weg naar huis goed kan vinden en lok de kat zoveel als mogelijk terug naar huis met wat aanpassingen.

Afhankelijk van waar en hoe jouw kat is ontsnapt of vermist geraakt zul je misschien wat aanpassingen moeten doen opdat jouw kat zelf makkelijk weer naar binnen kan lopen.

Vooral bij een ontsnapte binnenkat is dit belangrijk. Lees de teksten over binnenkat voor meer informatie.

Bij een binnenkat die van een balkon is gevallen is een van de problemen vaak dat de kat sowieso niet naar binnen kan lopen omdat het huis niet voor de kat toegankelijk is. Ook weet de kat de weg naar binnen niet altijd staan alle deuren open. De kat zit dan vaak ergens in de buurt bijvoorbeeld in een tuin. In zo'n situatie kan je in ieder geval proberen een -beschutte- plek te creeeren net onder het balkon waar je eten neerzet en water en waar de geur aanwezig is die de kat kent (kussen, gedragen kleren van jezelf). Je probeert dan de kat naar die plek te lokken zodat je hem kan vinden en meenemen naar huis.  Let op: een binnenkat is buiten vaak extreem angstig en niet zomaar te vinden. Lees de teksten over binnenkat.

In alle gevallen van vermissing, ontsnapping, binnen- en buitenkat zijn een aantal dingen in de omgeving belangrijk en in te zetten:

  • Bekende geuren voor de kat: je kan bijvoorbeeld een eigen kussen van de kat of gedragen kleren van jouzelf  buiten leggen naast de deur.
  • Een aan geur gerelateerde tip is om kattengrit rond te strooien rondom het huis, of in een lijn naar de ingangsdeur. Katten herkennen deze geur als 'van thuis' .
  • Zet eten en drinken op bepaalde plekken om de kat te lokken
  • Zorg dat de weg naar huis voor de kat vrij is

Een voorbeeldsituatie:

Een logeerkat glipt door de achterdeur tijdens een onbewaakt moment. Kat vervolgens niet te vinden buiten. De nacht na de ontsnapping hebben deze mensen de achterdeur open laten staan (dezelfde deur als waar de kat naar buiten is geglipt) en het eten van de kat op de vaste plek laten staan, wat meer naar voren in het huis. Een van de mensen is gaan 'slapen' op de bank die vlak bij de achterdeur stond. De kat kwam die ochtend rond 5 uur weer naar binnen geglipt door de achterdeur, op weg naar het etensbakje (!). De persoon die 'sliep' op de bank sliep natuurlijk niet, en zag de kat naar binnen glippen. Vervolgens sloopt zij op haar tenen naar de achterdeur om deze dicht te doen. Kat weer terug!  ALS de achterdeur niet open had gestaan, had de kat niet naar binnen gekund! ALS deze mensen niet zo carefull en slim hadden gehandeld die nacht, was de kat wellicht weer naar direct naar buiten gegaan (deze logeerkat was normaliter een buitenkat).