(Speur)honden

Kunnen speurhonden worden ingezet bij het opsporen van een vermiste kat?

In het buitenland gebeurt dit meer dan in Nederland. Zie bijvoorbeeld deze 'speurhondroute kaarten' waarbij op sommige kaarten het spoor van een vermiste kat is gevolgd, pagina 1 en pagina 2.

In Nederland hebben wij geinformeerd bij verschillende organisaties die werken met speurhonden: over het algemeen sluiten zij het opsporen van vermiste katten uit bij hun werkzaamheden. Er is veel mee geexperimenteerd maar het opsporen van katten is voor speurhonden moeilijk. Dit mede omdat katten heel ander gedrag vertonen dan honden. Bijvoorbeeld qua looproute kunnen katten overal doorheen, onderdoor etc, en honden kunnen dit niet. Dit belemmert het succes van honden bij het speuren naar katten.

Op zijn minst één organisatie in Nederland speurt wel met honden naar vermiste katten, namelijk Honden in Balans. Zij geven aan dat, alhoewel het inderdaad lastig is om door middel van speurhonden een spoor van een vermiste kat te vinden, in sommige situaties een kans op succes bestaat. Er gelden dan een aantal 'voorwaarden':

  • Het speuren vindt plaats binnen 3 dagen na vermissing.
  • De geur van de kat is beschikbaar, bij voorkeur vanaf een voorwerp van stof (bank, dekentje, kussen etc);  kattengrind/kattenbak is hiervoor niet geschikt.
  • Speuren is alleen zinvol in twee situaties:
    • Het betreft een vermissing van een binnenkat die ontsnapt is (in deze situatie is de onsnappingsroute het enige geurpad van de kat);
    • Het betreft een buitenkat die ontsnapt is op een voor de kat onbekend terrein, bijvoorbeeld bij dierenarts of logeeradres

Het gaat er dus vooral om dat er niet meerdere geursporen van de kat te vinden zijn ook van de dagen voordat de kat vermist raakte. Daarnaast de kans dat een geurspoor nog voldoende aanwezig en voor een hond voldoende identificeerbaar is.

Wij hopen dat in Nederland in de toekomst meer mensen met speurhonden blijven experimenteren met het opsporen van vermiste katten. Hoe lastig ook, in onze ogen gezien een eventueel resultaat zeker de moeite waard. 


Eigen hond / andere honden

Als ook een hond deel uitmaakt van het huishouden / gezin van de vermiste kat, kun je altijd proberen of deze hond enig spoor van de kat kan volgen. Belangrijk is dan dat je dat zo snel mogelijk na de vermissing of ontsnapping doet.

Als je zelf geen hond hebt, ken je misschien iemand met een hond die het speuren wil proberen.

Sommige vermiste katten worden teruggevonden tijdens het uitlaten van een (gezins)hond, de kat komt dan ineens tevoorschijn uit de struiken, of de hond wordt sterk toegetrokken naar een plek, waar de vermiste kat blijkt te zitten! Dus honden kunnen zeker een rol spelen bij het vinden van een vermiste kat.

In het algemeen, een kat die verstopt zit schiet vaak weg als een hond in de buurt komt of langsloopt. Hondenuitlaters zien redelijk vaak katten wegschieten! Hier kan je gebruik van maken door bijvoorbeeld in het zoekgebied alle hondenuitlaters te informeren over de vermissing inclusief uitdelen van flyers. Zie ook de pagina buurt en directe omgeving.