Techniek en apparaten t.b.v. katten opsporen

Er zijn verschillende apparaten / technieken die je kunt inzetten bij het zoeken naar een vermiste kat.


Warmtebeeldcamera

Allereerst de warmtebeeldcamera of thermische camera. Deze camera geeft een beeld van de warmte/kou van een omgeving. We hebben een warmtecamera getest op behulpzaamheid bij het zoeken naar een vermiste kat: als een kat in de struiken verstopt zit, kun je - afhankelijk van de afstand waar je staat- de kat dan met de camera detecteren. Hierbij is het belangrijk om te weten dat de camera niet ergens doorheen de warmte kan meten, dat wil zeggen als er een kat achter een muur zit, met een ruimte ertussen, dan zie je de kat (warmtebron) niet als de camera een beeld maakt van de muur. Als de kat tegen de muur aanzit, waardoor warmte van de kat de warmte van de muur beinvloedt, dan kan het wel zichtbaar zijn. Je meet dus de warmte van de voorwerpen die in beeld zijn. Dit betekent dat een kat die verstopt zit in dik struikgewas ook niet altijd in beeld komt met behulp van een warmtecamera. En in de winter heeft het gebruiken van een warmtecamera meer effect dan in de zomer, omdat het te meten temperatuurverschil (levend wezen - buitentemperatuur) dan groter is.


Wildcamera

Een wildcamera maakt opnames wanneer beweging in beeld komt. Deze camera kun je langere tijd op een plek laten staan en achteraf bekijken welke katten hier in beeld zijn gekomen.

Een wildcam kun je op allerlei manieren inzetten. Bijvoorbeeld, je krijgt een meerdere meldingen dat jouw kat gesignaleerd zou zijn in een bepaald gebied en je kan middels zoeken jouw kat daar toch niet vinden. Of bij een vermoeden dat de kat heel dicht in de buurt verstopt zit en zich hooguit laat zien als het werkelik doodstil is op straat.

Een wildcam zet je buiten neer, kan dag- en nachtopnames maken en is bij voldoende kwaliteit regenbestendig. De kwaliteit van een wildcam heeft ook invloed op de herkenbaarheid van katten die d.m.v. opnames in beeld komen. 


Andere hulpmiddelen:

  • Een apparaat dat geluid versterkt (om eventueel miauwen of beweging van een kat beter te horen). Dit apparaat heet een richtmicrofoon.
  • Alle (nacht)camera's die beelden opnemen. Op steeds meer plekken in Nederland staan bewakingscamera's die continue beelden opnemen. Je kan altijd vragen aan de eigenaar van een camera of jij beelden mag bekijken i.v.m. de vermissing van jouw kat.
  • Een drone met camera, bij voorkeur een camera waarbij je live kan meekijken naar beelden. Let op wetgeving hierbij.
  • Je kan geluid afspelen, geluiden die bekend zijn voor jouw kat en met thuis worden geassocieerd. Lees voor meer informatie hierover de pagina geluid.